Skip to main content

Κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

  • 17:30

Η Τομεακή Επιτροπή του Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση (1917 – 2017), θα πραγματοποιήσει στον Κινηματογράφο «Βιτσέντζος Κορνάρος» (Μαλικούτη 18-20) κινηματογραφικό αφιέρωμα και βιβλιοπαρουσίαση σχετικών εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»:

  • Τρίτη 17/10 και ώρα 5:30 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση εκδόσεων της ’’Σύγχρονης Εποχής’’ αφιερωμένες στην Οκτωβριανή Επανάσταση, από την Σόσα Φουντούλη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση
  • Τετάρτη 18/10 και ώρα 5:30 μ.μ., προβολή της ταινίας ”Οκτώβρης’’ (Δέκα Μέρες που Συγκλόνισαν τον Κόσμο) του Σεργκέι Άιζεσταϊν.
  • Τρίτη 24/10 και ώρα 5:30 μ.μ., προβολή της ταινίας ’’Η Απεργία’’ του Σεργκέι Άιζεσταϊν.
  • Τετάρτη 25/10 και ώρα 5:30 μ.μ., προβολή της ταινίας ’’Η Γή’’ του Αλεξάντερ Ντοβζένκο.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση-αφιέρωμα για τα 100 Χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της ”Σύγχρονης Εποχής”.

Είσοδος ελεύθερη.

’’ΟΚΤΩΒΡΗΣ’’ του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1927): Πρόκειται για το χρονικό της προετοιμασίας και της διεξαγωγής της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, αφιερωμένη στην επέτειο 10 χρόνων από αυτή. Η ταινία στέκεται σε κρίσιμες καμπές της πορείας προς την επανάσταση: Την επιστροφή του Λένιν από την εξορία, το άμεσο κάλεσμα για σοσιαλιστική επανάσταση και όχι για στήριξη της Προσωρινής Κυβέρνησης, αλλά και την απάντηση των μπολσεβίκων στο πραξικόπημα Κορνίλοφ, κάνοντας ακόμα πιο φανερή, μπροστά στα μάτια της εργατικής τάξης, την ανικανότητα της Προσωρινής Κυβέρνησης αλλά και να πρωτοστατήσουν στην ήττα του αντιδραστικού στρατηγού.

’’Η ΑΠΕΡΓΙΑ’’ του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1925): Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Σκηνές από συναρπαστικό μοντάζ και κινηματογραφική καινοτομία απεικονίζουν  την επική μάχη ανάμεσα στο προλεταριάτο και τους καπιταλιστές. Οι καπνισμένες μηχανές του εργοστασίου, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες, οι εργάτες που σχεδιάζουν απεργία, οι προβοκάτορες, οι πληροφοριοδότες των αφεντικών και η αστυνομία συντρίβουν με αιματηρή καταστολή την απεργία δολοφονώντας εν ψυχρώ τους απεργούς και τις οικογένειές τους. Ήταν η εποχή που η Ρωσία στέναζε κάτω από τον τσαρικό  ζυγό, που ο ανθρώπινος μόχθος ήταν αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης από τους λίγους, που κάθε φωνή διαμαρτυρίας πνιγόταν στο αίμα. Μια ταινία φόρος τιμής σ’ αυτούς που πρώτοι όρθωσαν το ανάστημα τους και αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο.

’’Η ΓΗ’’ του Αλεξάντερ Ντοβζένκο (1930): Η «Γη», φωτεινή και ποιητική συνεισφορά στο βασίλειο του διαλεκτικού σινεμά, αφηγείται μια απλή ιστορία ανάμεσα σε μια οικογένεια κουλάκων και τους νεαρούς αγρότες μιας κολεκτίβας. Οι κουλάκοι αρνούνται να πουλήσουν τη γη τους στην κολεκτίβα και ο Βασίλι, πρόεδρος του χωριού, την επιτάσσει. Αγοράζει ένα καινούριο τρακτέρ που θα βοηθήσει την παραγωγή της κολεκτίβας. Ένα βράδυ, διώχνει παπάδες και δεσποτάδες και ζητά σύγχρονη ταφή για το παιδί του «με νέα τραγούδια για τη νέα ζωή». Ταινία για τα μετεπαναστατικά προβλήματα της κολεκτιβοποίησης της Γης και στην πάλη στο χωριό, παρά τα σχετικά διατάγματα της Σοβιετικής εξουσίας για σταδιακή συνένωση των μικρών αγροτικών καλλιεργειών, ώστε οι φτωχοί αγρότες να γλιτώσουν την εκμετάλλευση και τους εκβιασμούς των κουλάκων.

newsletter
  • Atmos
EPANEK 2014-2020